“Die veiligheidsschoen heeft mijn voet gered!”

“Die veiligheidsschoen heeft mijn voet gered!”

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het dragen van de juiste bescherming is essentieel op de werkvloer, en een goed paar veiligheidsschoenen kan dan écht een verschil maken. Dat weet Arjan, 49 jaar en fulltime werkzaam in een fabriek, maar al te goed. Hij vertelt zijn verhaal.

Van horeca naar de industrie

“Nog niet heel lang geleden ben ik overgestapt naar mijn huidige baan. Hiervoor heb ik jarenlang in de horeca gewerkt. Daar stond ik vooral in een keuken, en dan ben je er vaak vijf, zes dagen in de week. Ik had een leidinggevende functie, dus het ene moment was ik aan het inkopen, andere momenten stond ik zelf in de keuken gerechten te bereiden. Hierdoor maakte ik flink wat meters, én er was ook flink wat werkdruk. Het waren lange dagen en je moest natuurlijk erg flexibel zijn. Ik heb mij er zeker vermaakt, maar ondertussen was er wel behoefte aan wat nieuws.

De krapte op de arbeidsmarkt bood nieuwe kansen en dit was voor mij een goed moment om eens iets anders te proberen. En die kans heb ik ook aangegrepen. Sinds begin dit jaar sta ik dan ook in een fabriek waar wij kunststoffen produceren. Normaal heb je vaak een technische achtergrond nodig, maar die eis hebben ze laten vervallen. Ik werk er nu een maand of vier en ik sta volledig achter mijn keuze. Naast voldoende uitdaging in mijn werk ben ik ook lekker vrij in het weekend!”

Al 30 jaar op veiligheidsschoenen

“Ik heb zo’n 30 jaar in de horeca gewerkt, en vanaf de eerste dag werd ik al verplicht om op veiligheidsschoenen te werken. Bij mijn eerste werkgever, een groot partycentrum, heb ik in de praktijk al meegemaakt dat die schoenen echt belangrijk zijn. Ik heb wel eens op vrijdagmiddag nieuwe schoenen gekocht, en het gebeurde dan dat ik een dag later vol in een bierglas trapte.”

Ook nu zijn persoonlijke beschermingsmiddelen hartstikke belangrijk. “We produceren kunststof producten en daarbij werk je ook met chemicaliën en sta je tussen grote machines. We gebruiken dus standaard veiligheidsbrillen en dragen speciale overalls. Je mag de vloer niet eens op zonder veiligheidsschoenen en een paar handschoenen. Daar zijn ze ook heel strikt in. Schoenen thuis vergeten? Dan stuurt de baas je gewoon terug om ze te halen."

Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje

"Bij mijn huidige werkgever boden ze zelf veiligheidsschoenen aan, maar na overleg mocht ik zelf een paar Redbrickies bestellen. Maar nog steeds niet iedereen gelooft dat het echt veiligheidsschoenen zijn. Dat moest ik meerdere keren aantonen. Redbricks lijken namelijk net keurige vrijetijdsschoenen.”

Op Arjan’s werk is er veel aandacht voor preventie. Zo worden er regelmatig trainingen georganiseerd en voert men regelmatig inspecties uit. “Soms vragen leidinggevenden een medewerker een ronde te lopen en zijn collega’s aan te spreken op gevaarlijke situaties. Omdat het steeds iemand anders is, blijven we allemaal scherp.”

Toch kan er nét een moment zijn waar je een fout maakt. En dan is het ineens raak. “Ik kan je vertellen, de uitdrukking “een ongeluk zit in een klein hoekje”, die klopt.” Deelt Arjan. “ Al let je nog zo goed op, soms ga je net iets te gehaast te werk. Dat overkwam mij ook. In de drukte heb ik per ongeluk een verkeerde stap gemaakt. Toen kwam ik nét in het bereik van een machine. Toen ik dat realiseerde probeerde ik mijn voet nog weg te trekken, maar ik was te laat. Voor ik het wist zat ik klem. Door de weerstand van de veiligheidsneus stopte de machine gelukkig snel, maar mijn voet zat goed vast.”

Met de schrik vrijgekomen

“Gelukkig kwam ik met de schrik vrij. Het was absoluut niet lekker voor mijn tenen, maar het voelde niet heel ernstig. Die stalen neus, die had zijn werk wel gedaan. Nu ben ik vrij nuchter en bleef ik er vrij rustig onder. Het waren vooral mijn collega’s en leidinggevende die in paniek waren. Mijn collega’s hebben de machine vrij snel weten uit te zetten. Nadat die een paar centimeter was verplaatst was mijn voet weer vrij.

Na het ongeluk zijn we naar de kantine gegaan en heb ik mijn schoenen daar uitgedaan. Je zag wel dat mijn voet goed klem had gezeten. Die was toch best opgezwollen en blauw, maar gelukkig was dat het ergste. Mijn tenen konden nog bewegen, dus er was niets gebroken. Daar was ik heel blij mee. Het had ook heel anders af kunnen lopen. Ik kan wel zeggen dat die schoen mijn voeten heeft gered.

Later die dag ben ik ook gewoon weer aan het werk gegaan. Die avond kon ik ook zonder problemen naar huis rijden. En later die week ging het ook prima: Het voorval gebeurde dinsdag, en de zondag daarna heb ik alweer een flink stuk door het bos gelopen!

Helaas paste ik na het ongeluk niet meer in mijn schoenen. Door de druk van de machine was er toch iets verbogen en daardoor kon ik niet meer comfortabel werken. Gelukkig had ik nog een reservepaar, maar eenmaal thuis heb ik ook direct nieuwe besteld.”

Arjen met de Redbrick Slate S3 na zijn bedrijfsongeluk

Arjan met de veiligheidsschoen die hij droeg tijdens het ongeluk, de lage Redbrick Slate S3 veiligheidsschoen

Veiligheidsschoenen voor moeilijke voeten

Ook voor zijn nieuwe paar koos Arjan voor Redbrick. “In het verleden heb ik ook andere schoenen gehad. Dat waren vaak goedkopere, een paar wat je snel bestelt omdat je ze voor werk nodig hebt. Maar dan kreeg ik al snel last van mijn voeten na een lange dag werken. Omdat het iedere keer weer gebeurde, dacht ik altijd dat ik hele moeilijke voeten had. Ik heb ook een lange tijd met extra steunzolen gelopen om de werkdag goed door te kunnen komen.

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt naar de veiligheidsschoenen van Redbrick. Echt een wereld van verschil. Die schoenen lopen zó comfortabel, dat verbaasde mij echt. En die steunzolen, die heb ik met Redbrick schoenen helemaal niet nodig. Ik ga echt nooit meer terug.”