ESD-schoenen of antistatische schoenen: wat zijn de verschillen?

ESD-schoenen of antistatische schoenen: wat zijn de verschillen?

ESD-schoenen en antistatische schoenen: in sommige sectoren zijn ze cruciaal voor je veiligheid. Beide soorten schoenen hebben een lage elektrische weerstand. Ze zorgen voor verminderde opbouw en geleiding van statische elektriciteit. Heel belangrijk als je bijvoorbeeld werkt als elektricien!

De termen ESD-schoen en antistatische schoen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Lang niet iedereen weet dat ESD en antistatisch niet hetzelfde betekent. Maar er zijn echt verschillen!

In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen ESD-schoenen en antistatische schoenen. Ook gaan we in op de verschillende werkomgevingen waarin je deze werkschoenen moet dragen. Én we vertellen je welke Redbrick-schoenen het beste bij jouw werkplek passen.

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is de aanwezigheid van een (hoge) spanning met een lage energie-inhoud. Klinkt ingewikkeld, maar je hebt het vast al vaak gevoeld. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens meegemaakt dat je haar statisch werd door wrijving tussen je haar en de kam. Of als je je fleecetrui uittrok over je hoofd. Dát is statische elektriciteit.

Meestal ontstaat statische elektriciteit door wrijving tussen kleding en ondergrond. Die ondergrond, dat kan zowel je lichaam zijn als andere kledingstukken. Een lage luchtvochtigheid versterkt dit nog extra. Ook rubberen schoenen en kunststoffen in je kleding (zoals nylon, acryl of fleece) zorgen voor een makkelijkere opbouw van statische elektriciteit. Hetzelfde geldt voor (kunststof) vloeren en andere kunststof voorwerpen.

Als de opgebouwde lading niet kan wegvloeien naar de aarde (of naar vochtige lucht) loopt deze met elke beweging verder op. Raak je vervolgens iets van metaal aan? Dan ontstaat er een voelbare ontlading door vonkoverslag. Meestal is er dan niks aan de hand. Je krijgt even een schok, verder niks.

Maar op de werkplaats kan deze ontlading wél gevolgen hebben. Werk je met elektronica, dan kan de ontlading schade veroorzaken aan de apparatuur. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. Ook kan elektrostatische ontlading gevaarlijk zijn bij brandbare of explosieve stoffen.

Wat betekent antistatisch?

Antistatisch betekent dat statische elektriciteit wordt afgevoerd. Antistatische materialen zorgen ervoor dat statische elektriciteit die wordt opgebouwd, je lichaam ook weer kan verlaten. Met een antistatisch materiaal worden kleine elektrische schokjes voorkomen.

Wat zijn antistatische schoenen?

Heb je antistatische schoenen? Dan zorgen die ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt je lichaam kan verlaten via je schoenen. Alle werkschoenen van Redbrick die in de veiligheidsklasse S3 vallen, zijn antistatisch.

Voor veel beroepen bieden antistatische schoenen genoeg bescherming. Maar voor sommige beroepen is het niet alleen nodig dat statische elektriciteit je lichaam kan verlaten, maar moeten werkschoenen elektriciteit ook kunnen geleiden. In dat geval raden wij je aan om voor ESD-schoenen te kiezen. Want antistatische schoenen hebben een relatief lage geleidbaarheid. Dat is voor jouw werk misschien niet voldoende.

Wat zijn ESD-schoenen?

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, ofwel elektrostatische ontlading. ESD-schoenen kunnen een elektrostatische lading weer ontladen. Ze zorgen ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt, ook weer afgevoerd wordt. Dat komt doordat ze een zeer lage weerstand hebben.

Dit zorgt dat de lading tussen de drager en het oppervlak gelijk wordt. En daarmee voorkomen ze schokken en vonken, die gevaarlijk zijn voor kwetsbare objecten waar je mee werkt. Het belangrijkste doel van ESD-schoenen is dan ook: voorkomen dat je apparatuur beschadigt via een elektrische schok, die ontstaat door statische elektriciteit die je zelf hebt opgebouwd.

ESD of antistatisch: wanneer draag je welke schoen?

In veel werkomgevingen bieden antistatische schoenen (met S3-beveiliging) genoeg bescherming.

Maar er zijn werksituaties waarin antistatische schoenen niet genoeg zijn. Je hebt dan echt ESD-schoenen nodig. Dit geldt bijvoorbeeld als je werkt met gevoelige elektronica, zoals microchips. Als je dan een elektrische schok krijgt, kan er namelijk ernstige schade aan de elektronische producten ontstaan.

Ook als er op jouw werkplek kans is op explosies, zijn ESD-schoenen geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld als je werkt met gassen, chemische stoffen, explosieven of stofexplosies. Zonder elektrostatische ontlading is de kans op een explosie dan namelijk groter.

Heb jij voor je werk inderdaad ESD-schoenen nodig? Dan raden we je altijd aan om meer maatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld ook een ESD-jas, speciale ESD sokken en een ESD polsband. En vraag bij je werkgever na of er een ESD-vloer aanwezig is. Ook dat biedt extra bescherming.