Hoe voorkom je dat de neus van je werkschoenen slijt?

Hoe voorkom je dat de neus van je werkschoenen slijt?

Bij veel beroepen hebben de neuzen van werkschoenen extra veel te lijden. De werkschoenen van bijvoorbeeld stratenmakers of vloerenleggers schuren hele dagen over de grond.

Bij kruipend en knielend werk sleept de voorkant van je schoenen constant over de harde ondergrond. Dat zorgt ervoor dat gewone werkschoenen in no-time versleten zijn. En zeg nou zelf, die versleten neus is toch geen gezicht? Gelukkig kan je dit voorkomen. Dat doe je door te kiezen voor een model met kruipneus!

Wat is een kruipneus?

Een kruipneus, ook wel overneus genoemd, is een extra stevige laag die op de neus van de schoen is aangebracht. Je kan het een soort pantser tegen slijtplekken noemen. Bij veel kruipend en knielend werk slijten werkschoenen op de neus extra hard.

Door juist voor dat soort werk een veiligheidsschoen met een overneus te dragen gaan de schoenen veel langer mee. Dat scheelt in de kosten en het is ook nog eens goed voor het inperken van de afvalberg.

Hoe herken je een kruipneus?

Soms is het lastig om te bepalen wat een kruipneus is of niet. Een goed voorbeeld is de Redbrick Onyx: dit model heeft een duidelijke overneus van rubber. Dat is een extra dikke laag als buffer op de neus van de schoen. Of een werkschoen een kruipneus heeft, staat altijd vermeld in de productomschrijving. Dan weet je zeker dat je een werkschoen hebt die optimaal beschermt tegen slijtplekken.

Soms is de neus iets verstevigd, maar kan je het geen overneus noemen. We hebben het dan over een overlay. Dat is een extra laagje op de punt van de schoen, waardoor je de neus gemakkelijk schoon kan maken.

Dit zie je bijvoorbeeld bij de Redbrick Fuse S3. Bij dit model is de neus verder onbeschermd; deze biedt dus niet dezelfde bescherming als een overneus. Een werkschoen met overlay is dan ook minder goed geschikt voor werkzaamheden waarbij de punten van de schoen continu over een hard oppervlak schuren.

het verschil tussen een kruipneus en overneus

Een kruipneus op de Redbrick Onyx (links) en een overlay op de Redbrick Fuse (rechts).

Een (over)neus voor goede werkschoenen

Redbrick heeft diverse hoge en lage modellen met kruipneus, zodat je kan kiezen wat echt bij je past. Vaak zien we dat mensen die veel op hun knieën werken liefst een laag model werkschoen kiezen – zoals de Flint S3. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid en dus comfort rondom de enkels.

Dat wil niet zeggen dat hoge modellen direct minder geschikt zijn. Voordelen van hoge werkschoenen zijn nét wat extra stevigheid en stabiliteit. Ook worden je enkels en achillespees beter beschermd met een hoog model. Een stevige werkschoen zoals de Pulse Overnose High is dan een goede optie.

Werk je veel met water? Kies dan een van de Hydratec modellen (Ruby Hydratec of Onyx Hydratec). Dat zijn werkschoenen met een overneus die ook nog voorzien zijn van een waterdicht membraan. Dat is handig voor bijvoorbeeld loodgieters! Ook kan je voor de robuuste S7S Pulse werklaarzen kiezen. Deze veiligheidslaarzen beschermen minimaal drie uur lang tegen water én zijn voorzien van een slijtvaste overneus.

De lage Redbrick Ruby Hydratec S3, een waterdichte S3 veiligheidsschoen

De waterdichte Redbrick Ruby Hydratec, een waterproof S3 veiligheidsschoen met overneus.

Is een overneus voor jou de beste keus?

Is het een overneus of toch een overlay? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar werk je als stratenmaker, automonteur of leg je dagelijks vloeren? Dan is een overneus geen overbodige luxe.

Twijfel je of een schoen geschikt is voor jouw werkzaamheden? Neem dan contact met ons op of vraag het een van onze medewerkers via de Livechat.