De duurzame veiligheidsschoenen van Redbrick

De duurzame veiligheidsschoenen van Redbrick

15 jaar geleden rolde het eerste paar Redbrickies van de band. Inmiddels zijn we een stuk verder en hebben wij ruim 2 miljoen veiligheidsschoen verkocht. Dat is genoeg om één op de negen Nederlanders op onze werkschoenen te laten lopen. Een mooie prestatie voor een Nederlands merk! Toch?

Aan de andere kant komt er bij zulke grote aantallen ook verantwoordelijkheid kijken. Die nemen wij. Van het verduurzamen van ons verpakkingsmateriaal, kiezen voor duurzamere grondstoffen tot klimaatneutraal verzenden. Maar om écht impact te maken, pakken we ons assortiment aan. Daarom komt Redbrick nu met haar eerste duurzame sneaker veiligheidsschoenen.

De populairste Redbrick veiligheidsschoenen, nu in een duurzamer jasje

Onze eerste duurzame veiligheidsschoenen zijn gebaseerd op de populaire Redbrick Onyx en Redbrick Ruby, misschien wel hét gezicht van ons merk.

Door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ (afgekort LCA), weten wij precies hoe onze veiligheidsschoenen in elkaar zitten én wat de impact van elk materiaal is. Kort samengevat: wij weten van elk onderdeel van onze Redbrickies wat de impact is op het milieu – vanaf het moment dat de grondstof gewonnen is, totdat de veiligheidsschoen in ons magazijn ligt.

Het maken van die analyses was een flinke klus. Maar nu weten we precies waar wij op kunnen verbeteren.

Duurzamere materialen voor veiligheidsschoenen

Duurzame sneakers met gerecycled materiaal bestaan al langer. Zo lanceerden Nespresso en de Franse zero-waste Zèta startup in 2022 een serie sneakers gemaakt van koffiedik (de RE:GROUND collectie), en het merk MoEa maakt vegan sneakers van fruitresten. Heel vet, maar kan dat ook in een veiligheidsschoen?

Kort antwoord: nee. Of in ieder geval, nu nog niet. Werkschoenen moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Veel duurzame stoffen die wél voor een normale sneaker werken, zijn niet sterk genoeg voor veiligheidsschoenen die het zwaar te verduren krijgen. Niet elk duurzaam materiaal kan dus zomaar in een veiligheidsschoen gebruikt worden. En dus zijn veiligheidsschoenen vaak moeilijk te verduurzamen.

Toch is het ons gelukt. In deze nieuwe Redbrick veiligheidsschoenen zit meer dan 50% gerecyled materiaal. En nee, daarbij hebben wij niet valsgespeeld. Om een eerlijk beeld te geven is dit percentage vastgesteld over het complete gewicht van deze schoenen.

Daarnaast bleek de CO2-uitstoot van de schoenen met gerecycled materiaal meer dan de helft lager te liggen dan de modellen zonder gerecycled materiaal. Voor één paar Redbrick Topaz ligt de CO2 voetafdruk op 9,5kg. Ter vergelijking, dit is evenveel als er vrijkomt bij het zetten en drinken van 454 kopjes koffie.

De zwarte, duurzame Redbrick Opal veiligheidsschoen met een gereedschapskist

De nieuwe duurzame Redbrick Opal safety sneaker, gemaakt van gerecycled canvas én voldoet aan de S1PL-veiligheidsnorm

Vier duurzame veiligheidsschoenen

Redbrick lanceert binnen de Safety Sneaker collectie twee S3L en twee S1PL werkschoenen. De duurzame S3L sneakers hebben een bovendeel van gerecycled microfiber met een nubuck afwerking. Hierdoor zijn deze safety sneakers waterafstotend en beschermen ze goed tegen spatwater.

De duurzame S1PL modellen hebben een bovenlaag van gerecycled canvas. Deze draag je liever niet in een vochtige omgeving. Het grote voordeel is dat deze schoenen juist lekker licht zijn. Loop jij dagelijks veel kilometers in een magazijn? Dan is dit een schoen voor jou!

Al deze schoenen voldoen aan de standaardeisen van hun veiligheidsklasse en hebben een verbeterde slipweerstand (SC). En uiteraard voldoen deze sneakers de kwaliteit en pasvorm die je van ons gewend bent. Want waarom zou je inleveren op comfort? Zo kan je zonder zorgen aan het werk.

Loop jij als eerst op deze nieuwe veiligheidsschoenen van Redbrick? Bekijk de collectie sneaker veiligheidsschoenen in onze webshop!