Nieuwe veiligheidsnorm voor veiligheidsschoenen: Alles over de EN ISO 20345:2022

Nieuwe veiligheidsnorm voor veiligheidsschoenen: Alles over de EN ISO 20345:2022

Veiligheidsschoenen worden steeds beter en steeds veiliger. Dat is ook waarom afgelopen jaar een nieuwe norm voor veiligheidsschoenen in het leven is geroepen: de EN ISO 20345:2022 norm. Deze aangescherpte veiligheidseisen vervangen de EN ISO 20345:2011. Daarmee komt er voor het eerst sinds 2011 een nieuwe eis voor veiligheidsschoeisel.

Wij hebben ons in de norm verdiept en vertellen je precies waar je op moet letten. Én je krijgt een preview van de nieuwe Redbrick laarzen die al aan de nieuwe normering voldoen!

Wat verandert er met de EN ISO 20345:2022?

Een nieuwe normering, dat is vaak een heel technisch verhaal. Maar wat verandert er nou precies? Dat leggen wij je snel en gemakkelijk uit. Geen hocus-pocus, maar duidelijke taal. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen binnen de ISO 20345:


1. Verbeterde slipweerstand

Voorheen bestonden er verschillende typen slipweerstand (SRA, SRB en SRC, waarvan SRC de hoogste mate van slipweerstand was). Nu wordt dit teruggebracht tot één label: SR. Hier worden de veiligheidsschoenen op een tegelvloer met olie getest. Dit is nu een basiseis voor élke veiligheidsschoen, en geldt dus vanaf label SB en elke hogere veiligheidsklasse.

2. Perforatiebestendigheid

In de nieuwe ISO norm wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten anti-perforatie tussenzolen. Zo’n tussenzool bestaat eigenlijk uit 2 typen: staal of composiet. Een anti-perforatiezool van composiet bestaat uit meerdere metaalvrije materialen, waarvan de eigenschappen elkaar versterken. In veiligheidsschoenen zie je dan vaak dat er kevlar wordt gebruikt. Alle Redbrick veiligheidsschoenen hebben een anti-perforatiezool van kevlar.

Heb je een stalen anti-perforatiezool? Dan wordt er getest op een spijker met een punt van 4.5 millimeter. Voor composiet wordt er een scheiding gemaakt tussen PL (Large) en PS (Small). Bij PL wordt de composiet tussenzool getest op een spijker met een punt van 4.5 millimeter. In het geval van een PS-label zijn de schoenen getest op een spijker met 3 millimeter brede spijker.

3. Verschil tussen waterafstotende en waterdichte werkschoenen

WRU (Water Resistant Upper) wordt vervangen door de term WPA (Water Penetration and Absorption). Dat betekent dat het bovendeel van de veiligheidsschoen waterafstotend is, voor een minimum van 60 minuten. Met een waterafstotende schoen kan je een uur door een nat weiland lopen zonder natte sokken te krijgen. Maar werk je vaak in een vochtige omgeving? Dan raden wij een volledig waterproof model aan.

De nieuwe normering maakt onderscheid tussen veiligheidsschoenen die compleet waterproof zijn, of alleen een waterproof bovendeel hebben. De WR (waterproof) specificatie uit de 20345:2011-norm wordt vervangen door nieuwe veiligheidsklassen: klasse S6 en S7 (hierover later meer).

4. Verbeterde slijtvastheid door een overneus

Tijdens je werk moet je tegen een stootje kunnen. Je voeten krijgen, soms onbewust, flink wat te verduren. Daarom zijn er meer testeisen toegevoegd. Het SC-label is een nieuw label voor schoenen met een stevige overneus, ook wel kruipneus genoemd. Hier zit een extra laag van een stevig, slijtvast materiaal over de neus van je veiligheidsschoen. Daarmee voorkom je lelijke slijtplekken en gaan je schoenen langer mee. Weten wat je nog meer aan een overneus hebt? Hier zetten wij alle voordelen van een overneus op een rijtje.

5. Een hak voor nog meer grip

In de praktijk zagen wij dat er steeds meer vraag was naar veiligheidsschoenen met een hak. Een hak maakt het namelijk veiliger om op ladders of steigers te werken. Met een vlakke zool bestaat de kans dat je door een tree heen schiet. Daarom komt er een speciaal label voor schoenen met een hak (LG, wat voor ‘laddergrip’ staat).

Dit zijn de nieuwe veiligheidsklassen

De nieuwe ISO norm kent een aantal nieuwe veiligheidsklassen. We vertellen je wat deze veiligheidsklassen inhouden. Twijfel je welke norm geschikt is voor je werkzaamheden? Vraag altijd na bij je werkgever aan welke eisen jouw bescherming moet voldoen!

veiligheidsklasse SB

Voldoet aan alle basiseisen voor veiligheidsschoenen. Een veiligheidsschoen met klasse SB, heeft een gesloten hiel, slipweerstand en uiteraard een veiligheidsneus.

Veiligheidsklasse S1

Veiligheidsklasse S1 is gelijk aan SB, met de volgende eigenschappen: een gesloten hiel, antistatisch en energieabsorptie in de hak.

Veiligheidsklasse S1P

Veiligheidsklasse S1PL

Veiligheidsklasse S1PS

S1P, S1PS en S1PL zijn gelijk aan veiligheidsklasse S1, maar hebben daarnaast ook een anti-perforatiezool.

De nieuwe S1P veiligheidsklasse wijkt af van de variant uit de ISO 20345:2011. Nu mag een schoen alleen S1P genoemd worden als deze met een stalen anti-perforatiezool uitgerust is.

S1PL is gelijk aan S1, maar dan met een perforatiebestendigheid van 4.5mm (large, met een composiet anti-perforatiezool). S1PS is hetzelfde als S1 plus perforatiebestendig 3mm (small, ook met een composiet anti-perforatiezool).

Veiligheidsklasse S2

Hetzelfde als S1, met een waterafstotend bovendeel.

Veiligheidsklasse S3

Veiligheidsklasse S3L

Veiligheidsklasse S3S

S3 staat gelijk aan S1, maar met een waterafstotend bovendeel (minimaal 60 minuten lang), met een stalen anti-perforatiezool.

S3L is ook gelijk aan S1, inclusief waterafstotend bovendeel (minimaal 60 minuten lang), met een composiet anti-perforatiezool (getest op spijkers met een punt van 4.5 millimeter).

S3S is gelijk aan S3L, maar is getest op een spijker met een dikte van 3 millimeter.

Veiligheidsklasse S4

Een S4 veiligheidslaars is gemaakt van rubber, heeft een gesloten hiel, is antistatisch en biedt energieabsorptie aan de drager.

Veiligheidsklasse S5

Veiligheidsklasse S5L

Veiligheidsklasse S5S

Een S5 laars is gelijk aan veiligheidsklasse S4, plus een grof profiel + P (metalen anti-perforatiezool).

Voor S5L en S5S is de anti-perforatiezool non-metallic. S5L is getest op een spijker met een doorsnee van 4.5 millimeter, S5S is getest op spijkers met een doorsnee van 3 millimeter.

Veiligheidsklasse S6

Hetzelfde als S2, maar dan geheel waterdicht. Niet alleen een waterdicht bovendeel, maar óók de loopzool.

Veiligheidsklasse S7

Veiligheidsklasse S7L

Veiligheidsklasse S7S

De S7 normering staat gelijk aan een S3 schoen, maar dan compleet waterdicht.

S7L staat gelijk aan een S3L die compleet waterdicht is. Hetzelfde geldt voor een S7S schoen: voldoet aan dezelfde eisen als een S3S schoen, maar dan compleet waterdicht.Wat betekent dit voor oude collecties?

De nieuwe norm is in 2022 vastgesteld. Dat heeft voor nu geen invloed op de veiligheidsschoenen die nu te koop zijn. Onze schoenen zijn nog steeds nét zo veilig, ze zijn alleen (nog) niet getoetst op de nieuwe norm. Zo blijven onze safety sneakers en ook de Redbrick Motion collectie voorlopig nog onder de oude normering vallen.

Toch worden de veiligheidsschoenen niet direct omgezet. Een certificaat is namelijk zo’n 5 jaar geldig. Dat betekent dat onze nieuwe safety sneakers getoetst worden met de nieuwe certificering. Inhoudelijk verandert er niets; de schoen blijft in de basis hetzelfde. Alleen de veiligheidsklasse wordt aangepast naar de nieuwe norm.

Dat betekent dat uiterlijk in 2027 alle collecties omgezet zijn naar het nieuwe systeem. Voor die periode worden er dus veiligheidsschoenen verkocht die aan de oude norm of de nieuwe norm voldoen. Wil je weten aan welke eisen de oude veiligheidsklassen voldoen? Dat lees je in dit artikel over de ISO 20345:2011!

Wat betekent de norm voor nieuwe veiligheidsschoenen?

Met ingang van 2023 moeten alle nieuwe collecties voldoen aan de aangescherpte normering. Al onze nieuwe veiligheidsschoenen worden daarom ontworpen voor de nieuwe norm. Dat betekent dat je nu ook Redbrickies kan krijgen die voldoen aan de S1PS, S3S of S7 classificaties voor veiligheidsschoenen.

Kijk bijvoorbeeld naar de uitbreiding van onze Redbrick Pulse collectie: de nieuwe S3S- en S7S veiligheidslaarzen zijn al getest volgens de nieuwste eisen. Kijk sowieso eens naar alle Pulse werkschoenen: onze stevigste collectie tot nu toe, mét een moderne sneakerlook!

Vragen? Onze experts weten raad!

Heb je vragen over de nieuwe norm? Of twijfel je welke schoen geschikt is voor jouw werkzaamheden? Onze experts vertellen je graag meer! Stel je vraag via ons contactformulier en voor je het weet heb je antwoord! Vergeet daarbij niet te vermelden wat je werkzaamheden zijn en in welke omgeving je aan de slag gaat.