Werkschoenen voor elektriciens: ESD of antistatisch?

Werkschoenen voor elektriciens: ESD of antistatisch?

Goede werkschoenen zijn voor een elektricien zeer belangrijk. Ze bieden namelijk bescherming tegen verschillende soorten gevaren. Bij het werk van een elektricien denk je misschien vooral aan de gevaren die de elektricien loopt door met hoogspanning te werken. Maar elektrotechniek is een breed vakgebied, en elektriciens voeren heel diverse werkzaamheden uit. Vaak is het niet de elektricien zelf die gevaar loopt, maar de kwetsbare elektronische apparatuur waarmee hij werkt. Dat heeft te maken met statische elektriciteit. Die wordt opgebouwd door bijvoorbeeld wrijving tussen je kleding en je lichaam.

Om te voorkomen dat de apparatuur waar je mee werkt beschadigd wordt, zijn goede werkschoenen essentieel. Ontdek welke soorten veiligheidsschoenen geschikt zijn voor elektriciens, en hoe je als elektricien de juiste keuze maakt.

Antistatische werkschoenen voor elektriciens

Het allerbelangrijkste waaraan een werkschoen voor een elektricien moet voldoen, is dat die een antistatische werking heeft. Dat wil zeggen dat de veiligheidsschoenen de statische lading kunnen geleiden, zodat er geen beschadigingen ontstaan als gevolg van elektrostatische ontlading. Alle werkschoenen die voldoen aan de S1P-veiligheidsnorm of aan de S3-veiligheidsnorm zijn antistatisch.

ESD-schoenen: voor werkzaamheden met kwetsbare elektronische apparatuur

Veel elektriciens werken met gevoelige apparatuur, zoals microchips. Of ze plegen onderhoud aan kwetsbare elektrische installaties. Speciaal voor deze elektriciens zijn er ESD-schoenen. Kort gezegd zorgt ESD ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden.

De ESD-norm is een Europese norm. De normering bevat een aantal eisen, voorzorgsmaatregelen en richtlijnen die de effecten van statische elektriciteit sterk minimaliseren. Deze eisen en richtlijnen zijn strenger dan de richtlijnen voor antistatische werkschoenen. Wat de precieze verschillen zijn tussen ESD- en antistatische schoenen, lees je in dit artikel.

Bescherming tegen zware voorwerpen

Naast het aanleggen van elektra en het werken met kleine elektronica, werken elektriciens bijvoorbeeld ook met cv-ketels en verwarmingen. Deze voorwerpen zijn zwaar, en dus moeten je tenen en voeten goed beschermd zijn als deze voorwerpen vallen. Kies daarom altijd voor werkschoenen die vallen binnen de S1P-veiligheidsnorm of werkschoenen die vallen binnen de S3-veiligheidsnorm.

Werkschoenen van de S1P-veiligheidsklasse voldoen aan de meest essentiële veiligheidseisen. De schoen heeft een stalen of kunststof neus met een ‘indeukresistentie’ van 200 joule. De neus beschermt je tenen dus tegen vallende voorwerpen. S1P-veiligheidsschoenen zijn daarnaast antistatisch en hebben een tussenzool van kevlar of staal. Dat zorgt ervoor dat er geen scherpe voorwerpen via de zool kunnen binnendringen.

Werkschoenen in de S3-veiligheidsklasse bevatten alle eigenschappen die een werkschoen in de S1P-veiligheidsklasse ook bevat. Daarnaast zijn ze waterafstotend en bevatten ze een speciaal antislipprofiel tegen het uitglijden. De voorschriften van je werkgever bepalen welke veiligheidsklasse het meest geschikt voor jou is. S3-werkschoenen zijn meer geschikt in de zware industrieën, terwijl S1P-werkschoenen ideaal zijn voor indoorwerkzaamheden.

De ideale werkschoenen voor een elektricien: tips van Redbrick

Werk je als elektricien? Neem dan de volgende tips in overweging bij het uitzoeken van je werkschoenen:

  • Zorg voor schoenen met een antistatische werking en een veiligheidsneus.
  • Werk je met kwetsbare apparatuur? Kies dan ESD-schoenen.
  • Werk je vooral indoor? Kies dan schoenen van de S1P-veiligheidsklasse.
  • Werk je vooral buiten? Kies dan schoenen van de S3-veiligheidsklasse.

Elektricien werkschoenen van Redbrick

Redbrick heeft verschillende werkschoenen in de collectie die uitermate geschikt zijn voor elektriciens. Zo voldoen alle modellen uit de populaire Motion-collectie aan de ESD-norm. Een veel gekozen schoen uit deze collectie is de Agile. Deze schoen valt binnen de S1P-veiligheidsklasse en is zeer geschikt als je voornamelijk binnen werkt.

Heb je liever schoenen van de S3-veiligheidsklasse? Dan zijn de Granite ESD en de Slate ESD goede opties. Deze schoenen lijken op elkaar, maar het verschil is dat de Slate een lage werkschoen is en de Granite een hoge werkschoen, die iets meer steun en bescherming aan je enkels biedt. Ze zijn beide gemaakt van leer en de voering is gemaakt van Cambrelle. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de schoen goed ademt en je geen zweetvoeten krijgt. Deze schoenen zijn zeer populair bij elektriciens vanwege het uiterlijk, de beschermende werking en het comfort.

Twijfel je nog over wat de ideale veiligheidsschoen is voor jouw werkzaamheden als elektricien? Neem dan contact met ons op!