Bij Redbrick vinden we het belangrijk dat je veiligheidsschoenen er tof uitzien. Want hee, het oog wil ook wat, óók op de werkvloer. Maar natuurlijk staat de veiligheid áltijd voorop bij ons. Je voeten moeten goed beschermd zijn, daarvoor draag je tenslotte veiligheidsschoenen!
Om te garanderen dat je schoenen je voeten goed beschermen, moeten alle schoenen in onze collectie voldoen aan speciale wetgeving voor veiligheidsschoenen. Let op: sinds 2022 is er een aangescherpte norm voor veiligheidsschoenen: de 20345:2022. In dit artikel leggen we je alles uit over de 20345:2011, de voorganger van deze wetgeving. Tot 2027 blijven beide veiligheidsnormen naast elkaar bestaan.
In dit artikel delen wij alles over de basiseisen én de extra eisen die de 20345:2022 norm stelt. Waar alle ‘codes’ zoals S1P en S3 voor staan. En welke Redbrick safety sneakers daarbij passen. Zo weet je zeker dat je kiest voor de veiligheidsschoenen die jou de juiste bescherming bieden!
Wie bepaalt de wetgeving voor veiligheidsschoenen?
De wetgeving voor veiligheidsschoenen geldt internationaal. De eisen zijn dus ook door een internationale organisatie opgesteld: de ISO. De International Organization for Standardization, zoals de ISO voluit heet, is een overkoepelende organisatie. Binnen die organisatie worden de veiligheidsnormen opgesteld door technische commissies, bestaande uit relevante experts. Door zo’n commissie is dus ook de norm, en daarmee de wetgeving, voor veiligheidsschoenen opgesteld.
Aan welke norm moeten veiligheidsschoenen voldoen?
De wetgeving voor veiligheidsschoenen ligt vast in de internationale veiligheidsnorm ISO 20345. Hierin worden alle eisen voor het algemeen gebruik van veiligheidsschoenen tot in detail vastgesteld. Het is goed om te weten dat dit wordt opgedeeld in basiseisen en optionele eisen. Elke veiligheidsschoen moet voldoen aan de basiseisen. De optionele eisen zijn alleen in specifieke situaties noodzakelijk. Om welke situaties dat gaat, leggen we je later uit. Eerst laten we je zien wat de basiseisen en de optionele eisen precies zijn.
De veiligheidsklassen van de Europese norm EN ISO 20345:2011
Aan alle basis eigenschappen is voldaan. De schoen moet zijn voorzien van een stalen/kunststof neus met een indeukresistentie van 200 Joule (resthoogte 14 mm). |
|
Als SB, tevens antistatisch, energie opname door de hak. |
|
Als S1, met toevoeging van stalen/kevlar tussenzool. |
|
Als S1, plus verhoogde weerstand tegen binnendringen van water. |
|
Als S2, plus toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel. |
|
Als S1 maar dan gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen. |
|
Als S4, plus toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel. |
De basiseisen: dit geldt voor elke veiligheidsschoen
Een aantal basiseisen spreken voor zich. Een werkschoen mag bijvoorbeeld geen open schoen zijn. Ook is het niet de bedoeling dat je de beschermingsneus eruit kan halen. Én de werkschoen mag geen schadelijke stoffen bevatten. Dat klinkt allemaal vrij logisch, toch?
Daarnaast is het handig om te weten dat de beschermingsneus van een gecertificeerde veiligheidsschoen altijd een klap van 200 joule op moet kunnen vangen. Dus of de beschermingsneus nu van staal is gemaakt (zoals in de Redbrick David) of van composiet (zoals in de Redbrick Motion Spirit), ze hebben altijd dezelfde testen doorstaan en beschermen je tenen allebei even goed.
Optionele eisen: wetgeving voor werkplekken waar extra veiligheidsrisico’s zijn
Werk je op een plek waar je bepaalde extra risico’s loopt? Dan worden er aanvullende eisen gesteld aan je veiligheidsschoenen. Afhankelijk van de risico’s kun je hierbij denken aan antistatische en waterafstotende eigenschappen, waterdichtheid, en een antislipprofiel.
Deze aanvullende eisen zijn in de wetgeving voor veiligheidsschoenen ingedeeld in vijf klassen: van S1 tot en met S5. In elke klasse worden er aanvullende eisen beschreven, en dienen de veiligheidsschoenen óók te voldoen aan de eisen van de voorgaande categorie.
Hoe hoger het nummer van de veiligheidsklasse, hoe meer bescherming de schoenen dus bieden. In Nederland komen S3 werkschoenen het vaakst voor en in veel gevallen volstaan S1P werkschoenen ook. Deze twee categorieën en bijbehorende wetgeving leggen we daarom graag aan je uit:
S1P werkschoenen: antistatisch en met ondoordringbare tussenzool
S1 is de eerste categorie met aanvullende eisen voor veiligheidsschoenen. Wat zijn deze eisen? Ten eerste moeten S1 werkschoenen beschikken over antistatische eigenschappen. Dat betekent dat de schoenen statische elektriciteit moeten kunnen afvoeren. Let op: antistatisch is niet hetzelfde als ESD. ESD-schoenen voeren ook statische elektriciteit af, maar beschikken over een nóg lagere weerstand. Dat betekent dat ze extra bescherming bieden, die je bijvoorbeeld nodig hebt als je met brandbare stoffen of met elektronische apparatuur werkt. Lees meer over de verschillen tussen antistatische schoenen en ESD schoenen.
De tweede eis waaraan S1 werkschoenen moeten voldoen, is dat ze energie absorberen in de hak (minimaal 200 joule).
Tot slot is het goed om te weten dat er binnen de S1 categorie ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen ‘gewoon’ S1 en S1P. Werkschoenen met een S1P-beveiliging hebben ook nog eens een niet-penetreerbare tussenzool. Zo'n zool biedt je extra veiligheid als je in een omgeving werkt waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen, zoals spijkers of schroeven. Normaal gesproken is dat pas vanaf de categorie S3 verplicht, maar S1P-werkschoenen voldoen dus ook aan deze eis. Meer over S1P werkschoenen lees je in onze blog hierover.
Redbrick heeft een uitgebreide collectie S1P werkschoenen. In het assortiment S1P werkschoenen van Redbrick vind je onder meer onze populaire Motion S1P schoenen, zoals de Infinity, de Agile en de Star.
S3 werkschoenen: waterafstotend
S3 werkschoenen voldoen aan alle bovengenoemde eisen uit de categorieën S1 en S1P. Alle S3 veiligheidsschoenen hebben dus een niet-penetreerbare tussenzool, net als S1P werkschoenen. Deze tussenzool wordt vaak van staal of van kevlar gemaakt.
Bovendien komt er in de S3-klasse een belangrijke eis bij: alle S3 werkschoenen zijn minimaal zestig minuten waterafstotend. Let op: er is een belangrijk verschil tussen waterafstotende werkschoenen en waterdichte werkschoenen. In de meeste situaties is het genoeg als je schoenen 60 minuten waterafstotend zijn. Wil je dat je schoenen volledig waterdicht zijn, check dan onze Hydratec schoenen.
Redbrick biedt heel veel moderne S3 werkschoenen aan die de looks van een sneaker hebben. Daarbij hoort natuurlijk onze Motion S3 collectie, maar ook de populaire Redbrick Originals. Welke is jouw favoriet?
Welke bescherming hebben jouw voeten nodig?
Weet jij precies aan welke eisen jouw werkschoenen moeten voldoen? Of heb je nog vragen over de wetgeving voor veiligheidsschoenen? Stel je vraag aan een van onze experts, bijvoorbeeld via mail of via de chat op deze pagina. Wij raden je ook altijd aan om bij je werkgever na te vragen welke specifieke veiligheidseisen er voor jouw beroep gelden.