Werkschoenen die extra lekker zitten én veilig zijn? Kies voor de juiste inlegzool

Werkschoenen die extra lekker zitten én veilig zijn? Kies voor de juiste inlegzool

Je werkschoenen heb je de hele dag aan. Het is dus enorm belangrijk dat ze perfect rond je voet zitten. Hoe zorg je ervoor dat je schoenen zó goed zitten dat je ze de hele dag aan kunt hebben zonder pijnlijke voeten of vermoeide benen te krijgen?

Behalve het kiezen van de juiste maat werkschoen, heeft ook een inlegzool veel invloed op het draagcomfort van je schoen. Daarbij is het belangrijk dat de zool niet alleen past bij de vorm van je voet, maar ook bij de veiligheidsklasse waaraan jouw schoenen moeten voldoen.

Wanneer is het nou slim om een inlegzool te gebruiken? En waar moet je op letten bij het kopen van de juiste inlegzool? We bespreken het met Jan Dirksen, technisch directeur van de producent van Redbrick-inlegzolen (Neskrid) en absolute expert op dit gebied.

Wanneer heb je inlegzolen nodig?

De standaardzool van een werkschoen heeft altijd dezelfde vorm. Maar geen enkele voet is helemaal gelijk! Daardoor is een inlegzool voor veel mensen een fijne extra optie, die meer comfort en ondersteuning biedt. Altijd fijn als je er een lange dag op moet werken!

Maar er zijn ook veel mensen voor wie een inlegzool echt nodig is, om ondersteuning te bieden aan hun voeten. Dirksen: “Als je bijvoorbeeld holvoeten of platvoeten hebt, is een inlegzool een must. Een holvoet betekent dat je een hoge voetboog hebt. Als je die ruimte niet opvult, krijg je vermoeide voeten. Bovendien kan je last krijgen van pijnlijke enkels, knieën of zelfs heupen. Met een inlegzool voorkom je dat.”

Ook als je juist een lage voetboog hebt (dat noemen we ook wel platvoeten), voorkomt een goede inlegzool dat je problemen met je voeten, enkel, knieën of heupen krijgt. En zeg nou zelf: daar zit toch echt niemand op te wachten?

Let op: inlegzolen zijn niet hetzelfde als steunzolen

Om onduidelijkheid te voorkomen zeggen we het er voor alle zekerheid nog maar even bij: een inlegzool is iets anders dan een steunzool. Dirksen: “Inlegzolen ondersteunen je voeten, maar ze corrigeren niet. Als je een afwijking hebt aan je voeten, en je pijn blijft houden, kun je het best naar een podotherapeut gaan. Die kan beoordelen of je een steunzool nodig hebt. Die wordt dan speciaal voor jouw voeten gemaakt.”

Heb jij een steunzool nodig, of twijfel je hierover, bijvoorbeeld omdat je vaak zere voeten hebt? Vraag dan een podotherapeut om advies.

Jan Dirksen, directeur van Neskrid
Jan Dirksen, technisch directeur bij Neskrid

Wat is de beste inlegzool voor je werkschoen?

Wat de beste inlegzool voor jouw schoenen is, kunnen we niet zomaar zeggen. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Onder andere met de vorm van je voet. Daar komen we later op terug.

Een andere belangrijke factor is de certificering van je inlegzool. Heb je werkschoenen met een Europese veiligheidscertificering (bijvoorbeeld een S1P of een S3-certificering) dan is dit minstens zo belangrijk als de vorm van de zool. Zomaar even een inlegzooltje op de markt kopen is dan echt geen optie. Daarmee verliest je schoen zijn certificaat, en is de veiligheid van je voeten in gevaar. Je hebt gecertificeerde inlegzolen nodig. Sterker nog: heb je Redbrick-veiligheidsschoenen, dan heb je ook Redbrick- inlegzolen nodig om te zorgen dat je schoenen hun S1P- of S3-certificering behouden. Lees verder om te ontdekken waarom dat zo is.

Aan welke eisen voldoen gecertificeerde inlegzolen?

In de Europese norm voor veiligheidsschoenen (EN ISO 20345) staan ook alle regels voor inlegzolen beschreven. De inlegzolen worden getest op de eisen waar ze aan moeten voldoen. Koop je de gecertificeerde Redbrick-inlegzolen, dan weet je zeker dat ze over de volgende eigenschappen beschikken:

  • Vochtabsorptie. Fijn voor mensen met zweetvoeten!
  • Antistatisch. “Veel zooltjes die te koop zijn in gewone winkels missen deze eigenschap, terwijl dit een essentieel onderdeel is van gecertificeerde inlegzolen,” aldus Jan Dirksen.
  • Sterke schokabsorptie. Daardoor worden je voeten en gewrichten minder snel moe.

De Redbrick inlegzolen zijn daarnaast ademend, sneldrogend en antibacterieel. Dat zijn allemaal eigenschappen die bijdragen het draagcomfort van je werkschoenen. De inlegzolen kunnen zowel in hoge als lage werkschoenen gedragen worden. Redbrick inlegzolen zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan, dus ook aan het milieu is gedacht.

Waarom moet er per se een Redbrick-inlegzool in je Redbrick-schoen?

Misschien denk je nu: jaja, leuk dat Redbrick zegt dat ik ook per se de Redbrick-inlegzolen moet hebben. Mooi reclamepraatje. Maar dat is het niet. Dirksen benadrukt dat niet alleen de inlegzolen gecertificeerd moeten zijn. Ook de combinatie tussen de inlegzool en de werkschoen die je draagt, moet aan de eisen van de Europese norm voldoen. Je mag de Redbrick-inlegzolen daarom alleen gebruiken in combinatie met Redbrick-schoenen. Dirksen legt uit: “Wat je nog steeds veel ziet, is dat mensen de inlegzolen of steunzolen uit hun vrijetijdsschoenen ook in hun werkschoenen gebruiken. Maar daarmee overtreed je de wet, omdat de certificering dan vervalt.”

Hoe weet je nu zeker of de combinatie tussen je werkschoen en je inlegzool gecertificeerd is? Daarvoor gebruik je de conformiteitsverklaring. Deze hoor je altijd te ontvangen wanneer je gecertificeerde werkschoenen en/of inlegzolen koopt. Heb je de verklaring niet gekregen, vraag er dan alsnog naar.

Kies de juiste inlegzool voor de vorm van je voet

Om de juiste ondersteuning te bieden, moeten je inlegzolen goed aansluiten bij de vorm van je voet. De Redbrick-inlegzolen hebben een voetbed in drie officieel gecertificeerde maten: hoog, medium en laag. Dit past bij verschillende voetbogen (inderdaad: bij hoge, gemiddelde en lage voetbogen). In dit overzicht zie je precies wanneer je voor welke inlegzool moet kiezen:

Kies de juiste inlegzool

Hoge voetboog

Medium voetboog

Lage voetboog

Heb je een hoge voetboog? Dan heb je meer vulling nodig in je voetboog, zodat je voet meer rust krijgt. Kies dan voor de hoge inlegzolen.

De medium uitvoering is voor mensen met een gemiddelde voetboog. Ook voor gemiddelde voettypen is een inlegzool aan te raden. Die biedt voor alle voetsoorten meer comfort dan een standaardzool.

Mensen met een lage voetboog hebben een lage wreef. In dat geval zijn de lage inlegzolen het meest geschikt voor jou.


Hoe weet je zeker dat je de juiste inlegzool kiest? Volgens Jan Dirksen voel je dat meteen: “Het is heel belangrijk dat je inlegzolen prettig aanvoelen. Zodra je ze in je schoen doet en er een paar meter mee loopt, weet je meestal direct of je de juiste hebt. De juiste opvulling van je voet is belangrijk. Als je niet het juiste zooltje kiest, zit dat juist oncomfortabel, in plaats van lekkerder.”

De verschillende Redbrick inlegzolen. Inlegzolen voor een hoge, lage en 'reguliere' voetboog

Mocht je niet zeker weten welk type voet je hebt, dan kun je dit navragen bij je huisarts of een podotherapeut.

Speciale inlegzolen voor de Redbrick Motion collectie

De vorm van de Redbrick inlegzolen is precies gemaakt op basis van het model van de originele werkschoenen. Daarom zijn er ook aparte Redbrick Motion inlegzolen, speciaal voor de Motion collectie. Heb jij een werkschoen uit de Motion collectie, zorg dan dat je ook de Motion inlegzolen koopt. Deze combinatie is gecertificeerd. Je weet dan zeker dat je de perfecte pasvorm hebt en dat de veiligheid van je schoenen gegarandeerd is.

Ook de Redbrick Motion inlegzolen zijn verkrijgbaar in een hoog, medium en laag model.

Wissel je schoenen en inlegzolen dagelijks af

Het is extreem belangrijk om je werkschoenen en inlegzolen regelmatig af te wisselen, geeft Jan Dirksen aan. “Een heel jaar lang elke dag dezelfde schoenen met hetzelfde zooltje aantrekken, dat kan eigenlijk echt niet. Je zou standaard twee paar werkschoenen moeten hebben met in beide paren goede inlegzolen. Dan gaan ze veel langer mee, omdat ze de kans krijgen om tussendoor goed te drogen en te herstellen. Dat is beter voor je voeten, en je schoenen en zolen houden zo langer hun goede kwaliteit.”

Zo gaan je inlegzolen extra lang mee

Laat je inlegzolen na iedere dag goed drogen op een droge plaats. Maar let op: leg ze niet direct naast of op een warmtebron! Doe je inlegzolen ook nooit in de wasmachine of de droger. Ook raden we je aan om dagelijks schone werksokken te dragen. Die helpen met het afvoeren van vocht en ventileren en verkoelen je voeten uitstekend. Zo blijven je inlegzolen ook droger en schoner.

Vragen?

Heb je vragen over inlegzolen of andere producten? Of wil je advies over welke inlegzolen bij jouw situatie passen? Neem dan contact met ons op.