Zijn werkschoenen met stalen neus voor jou de beste keus?

Zijn werkschoenen met stalen neus voor jou de beste keus?

De veiligheidsneus vormt de basis van een goede veiligheidsschoen. Maar wist je dat veiligheidsneuzen van verschillende materialen kunnen worden gemaakt?

Werkschoenen met een stalen neus zijn waarschijnlijk de meest bekende, maar er bestaan ook veiligheidsneuzen van bijvoorbeeld composiet of aluminium. Elk materiaal brengt andere voordelen met zich mee. Maar hoe bepaal je dan welke veiligheidsneus het meest geschikt is voor jou? Wij helpen je bij het kiezen van de juiste veiligheidsneus!

Waarom is een goede veiligheidsneus zo belangrijk?

Tijdens het werk loop je altijd het risico dat er iets op je voeten terecht komt. We kunnen onszelf de pijn aan onze tenen het beste besparen. Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen jouw tenen optimaal tegen vallende voorwerpen en zware objecten. Veel voorkomende letsels aan de tenen worden op deze manier voorkomen. Het is dus belangrijk dat je werkschoenen zijn voorzien van een goede beschermneus.

Een composieten, aluminium of stalen neus?

Veiligheidsneuzen kunnen dus van verschillende materialen worden gemaakt: staal, composiet of aluminium. Al deze materialen bieden dezelfde bescherming, ze worden namelijk op dezelfde manier getest. Dit betekent dat ze aan dezelfde eisen moeten voldoen. Wat zijn dan de verschillen tussen een stalen neus of een veiligheidsneus van een ander materiaal?

Werkschoenen met een stalen neus

De stalen neus is de meest bekende veiligheidsneus. Staal is een zeer sterk en stevig materiaal. Dit zorgt ervoor dat de stalen neus minder dik hoeft te zijn om aan de veiligheidsnormering te voldoen. Daardoor kan de veiligheidsneus subtieler in de schoen worden verwerkt. Daar staat tegenover dat staal relatief zwaar is ten opzichte van andere materialen en een minimale ademende werking heeft.

Daarnaast kan staal zowel warmte als kou vasthouden. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van geperforeerde stalen veiligheidsneuzen. De gaatjes zorgen ervoor dat de neus beter ademt, de temperatuur beter geregeld wordt en de schoen lichter wordt.

Werkschoenen met een composieten neus

Composiet is gemaakt van verschillende materialen, zoals koolstof, kunststof en glasvezel. De composiet veiligheidsneus, ook wel bekend als carbonite neus, is een stuk lichter dan een stalen neus. Een veiligheidsneus van composiet is echter iets minder subtiel te verwerken in de schoen. De reden hiervoor is dat de neus doorgaans dikker moet zijn om aan de veiligheidseisen te voldoen.

Het grootste voordeel van een werkschoen met een carbonite neus is dat deze neus volledig metaalvrij is. Metaalvrije werkschoenen worden niet gedetecteerd bij detectiepoortjes. Dit maakt dit materiaal ideaal voor beveiligers of vliegveldmedewerkers. Daarnaast kan composiet niet roesten en houdt het geen kou of warmte vast. Dit zorgt ervoor dat je geen extreem koude of warme voeten krijgt.

Werkschoenen met een aluminium neus

De aluminium veiligheidsneus is een lichtere variant op de metalen veiligheidsneus. Dit terwijl aluminium net zo sterk is als staal. Deze veiligheidsneus wordt dan ook vaak gebruikt in lichtgewicht werkschoenen. In vergelijking met composiet is een aluminium neus iets subtieler.

Hierdoor kan het net wat mooier worden verwerkt in de werkschoen. Aluminium neuzen zijn vaak iets wijder dan stalen of composiet neuzen. Dit, in combinatie met het lichte gewicht, zorgt ervoor dat werkschoenen met een aluminium neus zeer comfortabel zijn.

Hoe kies je de geschikte veiligheidsneus?

Hoe weet je nou welke van deze veiligheidsneuzen geschikt is voor jou? Informeer ten eerste altijd welke schoenen door je werkgever worden voorgeschreven. De keuze voor de veiligheidsneus baseer je op je werkomstandigheden en persoonlijke voorkeur. Want, ze bieden allemaal dezelfde bescherming.

Kies je dus liever voor een lichte en comfortabele veiligheidsschoen, maar een iets breder model? Of gaat jouw voorkeur uit naar een smalle neus van een sterk, maar zwaarder materiaal? Daarnaast dien je rekening te houden met het beroep dat je uitoefent. Werk je in de transport en logistiek en loop je dus veel rond? Dan kun je het beste kiezen voor comfort en lichtgewicht werkschoenen, zoals werksneakers. Heb je te maken met detectiepoortjes? Kies dan voor metaalvrije schoenen, zoals de nette Harvey Metal Free uit onze Classics collectie.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over de verschillende veiligheidsneuzen? Of wil je graag persoonlijk advies over welke veiligheidsneus het meest geschikt is voor jouw beroep? Neem dan gerust contact op met een van onze experts via onze contactpagina. Wij helpen je graag!